Hedersdoktorer vid Konstnärliga fakulteten 2006

Nyhet: 2006-06-20

Konstnärliga fakultetsnämnden har utsett Barbro Osher och Tomas Söderberg till hedersdoktorer vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet, 2006.

Barbro Osher bodde och arbetade i Göteborg mellan åren 1967-1974. Idag är Barbro Osher generalkonsul vid Sveriges honorärkonsulat i San Fransisco, tillika ordförande i the Barbro Osher Pro Suecia Foundation och i the Bernard Osher Foundation. Genom fonden Pro Suecia Foundation har svenska konst- och kulturinstitutioner som Röhsska Museet, Moderna Museet, Nationalmuseum, Konsthögskolan Valand, Stockholmsoperan m.fl. fått ett finansiellt stöd som varit viktigt för dessa institutioners utveckling och framgång.
Barbro Osher utsågs 2004 till Årets Svenska Kvinna av SWEA (Swedish Women's Educational Association).

Tomas Söderberg, Kållered, är ordförande i Torsten Söderbergs stiftelse, som tillsammans med Ragnar Söderbergs stiftelse stödjer kunskapsutveckling inom främst områdena ekonomi, medicin och juridik. 1992 instiftade de två stiftelserna ett av världens största pris inom området design och konsthantverk: Torsten och Wanja Söderbergs pris. Priset utdelas årligen för framstående och nyskapande gärning inom området, med syfte att stärka nordiskt konsthantverk och konstindustri. Tomas Söderberg har djup kunskap inom och ett stort personligt intresse för det konstnärliga ämnesområdet, ett intresse som verkat gynnande för det göteborgska kulturlivet.

Barbro Osher och Tomas Söderberg har båda, genom sitt breda engagemang, starkt bidragit till att förbättra de kulturella villkoren i Göteborg och i Sverige. Genom detta val av hedersdoktorer vill Konstnärliga fakulteten, Sveriges enda i sitt slag, sätta ljuset på den verklighet som är konstnärens och den konstnärlige forskarens. I en tid då det offentliga samhällets stöd minskar blir den konstnärlige utövaren allt mer beroende av alternativa, engagerade aktörer. Detta är en verklighet som forskare, lärare och inte minst studenter vid konstnärliga högskolor ständigt konfronteras med och som kräver en problematiserande diskussion kring temat konstnär-institutionalisering-obundenhet-finansiering.

Genom att utnämna Barbro Osher och Tomas Söderberg till filosofie hedersdoktorer vid Konstnärliga fakulteten vill fakulteten uppmärksamma den moderna mecenatens betydelse för ett progressivt kulturliv.

2006 års doktorspromotion äger rum lördagen den 21 oktober.

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.