• Orkesterns instrument i fokus

[2014-10-15] En hel orkesterkonsert men bara ett stycke med hel orkester ¿ så kan man beskriva konserten på fredag 17 oktober med University of Gothenburg Symphony Orchestra i huset Artisten.

• Ny professor i fri konst lyfter fram kollektivets potential

[2014-10-07] Konstnären Annika Lundgren har utsetts till professor vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Som ny professor framhåller hon pedagogikens betydelse för politiskt medvetandegörande. Hon menar att kollektiv, politisk identifikation skapas när teori och praktik sammanfaller och när personliga erfarenheter förstås i en bredare social kontext.

• Trumpetare vann Ljunggrenska tävlingen

[2014-10-05] För första gången under tävlingens 18 år vann en brassmusiker förstapriset och 100 000 kronor. Trumpetaren Filip Draglund tog hem segern när finalen i Ljunggrenska tävlingen för unga musiker avgjordes på söndagen i Göteborg.

• Ljunggrenska tävlingen

[2014-10-01] I Göteborg avgörs varje år sedan 1997 Ljunggrenska tävlingen för unga musiker. Det är Sveriges största tävling för unga begåvningar inom det klassiska området med 200 000 kronor i årlig prissumma.

• 13 miljoner till konstnärlig forskning vid Konstnärliga fakulteten

[2014-09-24] Forskarna Anders Hultqvist och Katarina A Karlsson, verksamma vid Högskolan för scen och musik och Jason Bowman verksam vid Akademin Valand, Göteborgs universitet, fick tillsammans 13 miljoner kronor av Vetenskapsrådet när 2014 års konstnärliga projektbidrag fördelats.

• Christian Zacharias spelar Schumann

[2014-09-18] På fredag 19 september gästar mästarpianisten Christian Zacharias University of Gothenburg Symphony Orchestra för en konsert där han framför Schumanns pianokonsert.

• Barn undervisar barn

[2014-09-18] Vad händer när barn undervisar varandra på egen hand utan någon instruktion? Kan vi lära oss något väsentligt av dem? Det har forskaren Tina Kullenberg undersökt och diskuterar ingående i sin avhandling "Signing and Singing - Children in Teaching Dialogues". Den 26 september disputerar hon vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

• Ruben Östlund blir professor på Akademin Valand

[2014-09-17] Filmregissören Ruben Östlund, bioaktuell med filmen TURIST, har utsetts till professor på Akademin Valand, Göteborgs universitet. Institutionen har utbildningar i film, fotografi, fri konst och litterär gestaltning. Som professor kommer Ruben Östlund att ingå i filmkollegiet som expanderas med fler lärare.

• New adventures in Jewellery - tvådagarskonferens på HDK Göteborg

[2014-09-02] Välkommen till en internationell tvådagarskonferens (19-20/9) om nya perspektiv på skapandet, bärandet och konceptualiserandet av smycken. Talarna kommer att samla perspektiv och exempel från hela världen genom att behandla frågor om tvärdisciplinära arbetsmetoder, nätverkande och globalisering.

• Konstnärliga undersökningar resulterar i en utställning

[2014-08-22] Under sommaren har ett 40-tal personer fördjupat sig i platsen Angered genom den fristående kursen 'Konstnärliga undersökningar'. Nu bjuder kursdeltagarna in allmänheten till en utställning på Kulturhuset Blå Stället, med vernissage 30 augusti.