• Ljunggrenska tävlingen

[2014-10-01] I Göteborg avgörs varje år sedan 1997 Ljunggrenska tävlingen för unga musiker. Det är Sveriges största tävling för unga begåvningar inom det klassiska området med 200 000 kronor i årlig prissumma.

• 13 miljoner till konstnärlig forskning vid Konstnärliga fakulteten

[2014-09-24] Forskarna Anders Hultqvist och Katarina A Karlsson, verksamma vid Högskolan för scen och musik och Jason Bowman verksam vid Akademin Valand, Göteborgs universitet, fick tillsammans 13 miljoner kronor av Vetenskapsrådet när 2014 års konstnärliga projektbidrag fördelats.

• Christian Zacharias spelar Schumann

[2014-09-18] På fredag 19 september gästar mästarpianisten Christian Zacharias University of Gothenburg Symphony Orchestra för en konsert där han framför Schumanns pianokonsert.

• Barn undervisar barn

[2014-09-18] Vad händer när barn undervisar varandra på egen hand utan någon instruktion? Kan vi lära oss något väsentligt av dem? Det har forskaren Tina Kullenberg undersökt och diskuterar ingående i sin avhandling "Signing and Singing - Children in Teaching Dialogues". Den 26 september disputerar hon vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

• Ruben Östlund blir professor på Akademin Valand

[2014-09-17] Filmregissören Ruben Östlund, bioaktuell med filmen TURIST, har utsetts till professor på Akademin Valand, Göteborgs universitet. Institutionen har utbildningar i film, fotografi, fri konst och litterär gestaltning. Som professor kommer Ruben Östlund att ingå i filmkollegiet som expanderas med fler lärare.

• New adventures in Jewellery - tvådagarskonferens på HDK Göteborg

[2014-09-02] Välkommen till en internationell tvådagarskonferens (19-20/9) om nya perspektiv på skapandet, bärandet och konceptualiserandet av smycken. Talarna kommer att samla perspektiv och exempel från hela världen genom att behandla frågor om tvärdisciplinära arbetsmetoder, nätverkande och globalisering.

• Konstnärliga undersökningar resulterar i en utställning

[2014-08-22] Under sommaren har ett 40-tal personer fördjupat sig i platsen Angered genom den fristående kursen 'Konstnärliga undersökningar'. Nu bjuder kursdeltagarna in allmänheten till en utställning på Kulturhuset Blå Stället, med vernissage 30 augusti.

• Ny säsong och nytt program

[2014-08-14] Okända operor, hyllningar till jazzgiganter, maffig orkestermusik och seminarier om den nya feminismen på scenen, det är några av alla programpunkter i höstens utbud på Högskolan för scen och musik.

• Göran du Rées slutar efter 19 år på skolan

[2014-06-27] Från den 1 juli 2014 går Göran du Rées, den förste professorn i filmregi i Sverige, i pension efter nästan 20 år av intensivt arbete med att bygga en modern filmskola. Som nybliven civilist ser han nu fram emot att få vara lite mer olydig och busig.

• Akademin Valand i Almedalen!

[2014-06-24] Går våra barn ut grundskolan som BILD-analfabeter? Hur kan skolan ta tillvara den digitala teknikens fulla potential som en pedagogisk möjlighet? Med kameran som verktyg visar Akademin Valand hur vi hittar elevernas lust att lära och samtidigt erövrar ett analytiskt förhållningssätt.