• Anders Wiklund fick operavärldens Oscar!

[2014-04-15] Professor Anders Wiklund vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet, är internationellt känd för att rota fram spelbara operor från forna tider och se till att de får nytt liv.

• Nya utställningar, konstsamtal och guidade visningar av Arton

[2014-04-04] Den här våren visas för första gången examensutställningar av masterstudenter i fotografi och fri konst tillsammans, under namnet Arton. Arton står för den hittills mest omfattande utställningsserien på Akademin Valand.

• Design for Service, Katarina Wetter-Edman från HDK disputerar med nytt ramverk för tjänstedesign

[2014-04-01] Hur kan design och tjänsteforskning förstå varandra bättre i utvecklingen av tjänster? Fredagen den 4 april disputerar Katarina Wetter-Edman med sin avhandling som innehåller ett nytt ramverk för att bygga broar mellan de två områdena.

• Konstnärlig publikation ger en bild av Akademin Valand som plats

[2014-03-28] Ett ögonblickligt nedslag av ett urval konstnärskap vid Akademin Valand. En ofullständig karta över en ny plats. Så beskriver redaktionen Akademin Valands första årliga publikation »här ute, där inne» med konstnärliga verk av studenter, lärare och forskare.

• Den kapitalistiska skådespelaren

[2014-03-25] ¿ Någon gång på vägen blev jag arg. Kanske var det under ett möte på Stockholms Stadsteater då den dåvarande teaterchefen uttryckte att ¿alla är utbytbara¿. Så här i efterhand upplever jag detta uttalande i början på 1990-talet som en slags skiljelinje där omstruktureringen av institutionsteatrarna tog fart. Så skriver skådespelaren och regissören Ulf Friberg i inledningen till sin doktorsavhandling Den kapitalistiska skådespelaren ¿ Aktör eller leverantör? Den 7 april disputerar han på Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

• Studenter från HDK vid Steneby bjuds in till möbelmässan i Milano

[2014-03-25] Det är utbildningen Möbeldesign inriktning Trä, HDK vid Steneby som med det uppmärksammade projektet Undesirables blivit inbjuden att tillsammans med ett antal välkända svenska möbelföretag och formgivare delta i utställningen Swedish Presence, mitt i Milanos hetaste designdistrikt ¿ Brera. Undesirables premiärvisades under Stockholm Furniture Fair tidigare i våras och blev en riktig publikfavorit.

• Arton inviger den största masterutställningen på Akademin Valand

[2014-03-20] Nitton konststudenter på Akademin Valand som går under benämningen 'Arton' presenterar 20 utställningar under våren. Det är första gången som studenter från masterprogrammen i fri konst och fotografi på Akademin Valand ställer ut tillsammans. Fredag 28 mars har den första perioden vernissage, som inleder den mest omfattande utställningen av masterstudenter någonsin.

• Folkmusiksamarbete med Norge

[2014-03-12] Folk/världsmusikutbildningen vid Högskolan för scen och musik är ensam i sitt slag i Norden och därför en eftersökt samarbetspartner. I dagarna har ett nytt samarbete blivit klart, denna gång med universitetet i Agder (Kristiansand) och deras Institutt för rytmisk musikk.

• Tomas Lundgren tilldelas ett av landets största konststipendier

[2014-03-04] Konstnären Tomas Lundgren är mottagare av Fredrik Roos stipendium 2014. Som stipendiat får han 250 000 kronor och en utställning på Moderna Museet i Malmö. Tomas Lundgren tog examen i fri konst vid Akademin Valand våren 2013.

• HDK-alumner nominerade till World Design Impact Prize!

[2014-02-17] Designprojektet Refugee Housing Unit, drivet av en grupp HDK-alumner, har nominerats till World Design Impact Prize som en av tre finalister. Priset är inrättat för att främja design som bidrar med utvecklande lösningar till globala problem.